2021 рік - досягнення та здобутки кафедри

2021 рік - досягнення та здобутки кафедри

От і закінчується 2021 рік… Складний і неоднозначний, однак, і в ньому було дуже багато позитиву для кафедри Радіотехнічних та вбудованих систем Національного університету «Чернігівська політехніка». Спробуємо зробити певний огляд основних (але не всіх) подій.

💻 До освітнього процесу в 2021 році більш активно залучалися представники роботодавців, зокрема, на початку січня 2021 року в дистанційному режимі відбувся захист курсових проєктів з дисципліни «Сучасні САПР РЕА», де до складу комісії було запрошено досвідченого PCB Designer-а з компанії BlackNova – Дмитра Легкобита (доречи, також випускника нашого університету).

✈ В кінці січня 2021 року до Німеччини на річну програму наукового стажування для участі в проєкті було запрошено завідувача кафедри РТВС Велігорського Олександра. Проєкт спрямовано на промисловий Інтернет речей, і поєднує в собі як апаратні так і програмні складові таких систем для промислових застосувань.

🚀 В березні 2021 року наші студенти перемогли на хакатоні Google Developers Club. Переможцями стали студенти 3 та 4 курсів – команда Hardware boys (and one girl) у складі Влада Байди, Дмитра Дядечка, Євгена Сиротенка, Ярослава Пожарського та Юлії Іскри, яка виконала розробку розумної парковки з веб-додатком. Друга команда у складі студентів Дмитра Шокодька, Артема Андрушка (здобувач освітньої програми Електроніка) та Руслана Куннова розробляла систему керування світлофором з можливістю дистанційної зміни роботи для спецтранспорту.

💼 В кінці березня 2021 року кафедра РТВС першою серед закладів вищої освіти України стала членом міжнародної організації EtherCAT Technology Group. Дана організація займається просуванням, популяризацією та стандартизацією промислового інтерфейсу зв’язку EtherCAT. Участь надає можливість отримувати співробітникам та здобувачам кафедри найбільш актуальну інформацію по застосуванню даного інтерфейсу, офіційну документацію, допомогу від розробників стандарту, тощо, чим вже скористався наш студент Влад Байда під час виконання випускної роботи бакалавра.💻 Весною 2021 року, коли дистанційний процес був у розпалі, наші викладачі забезпечили дистанційний режим виконання лабораторних робіт в аудиторії 4-43. Студенти мали змогу працювати з реальними лабораторними стендами на базі мікроконтролерів STM32H7, отриманими від компанії AgileVision https://www.agilevision.io/ (окрема подяка Volodymyr Rudyi) дистанційно (користуючись спеціалізованим ПЗ та веб-камерами). За подібним принципом було також розпочато вдосконалення лабораторії з цифрових систем.💰 В квітні наші студенти Влад Байда та Євген Сиротенко отримали стипендію від Німецької агенції DAAD для виконання спільних випускних проєктів бакалаврів – “Industry IoT data acquisition and test systems”. Проєкти було успішно виконано, і навіть впроваджено в німецькій компанії, яка співпрацює з нашим університетом-партнером Hochschule Bonn-Rhein-Sieg (H-BRS).🌟

Також в квітні 2021 року Влад Байда прийняв участь та зайняв друге місце в олімпіаді з програмування від Чернігівського ІТ-кластеру Chernihiv.IT. Цього разу завданням було відновлення траєкторії руху по даним рівня сигналів від датчиків, з чим Влад успішно справився.🎓 В червні 2021 року ми зробили випуск 9ти наших бакалаврів освітньої програми «Телекомунікації та радіотехніка», які успішно захистили власні проєкти, виконані на актуальну тематику. І вже в серпні більшість з наших випускників, успішно склавши ЄВІ з іноземної мови, вступила до нас на магістерську програму (яку було акредитовано минулого року).

🎓 Також у серпні 2021 року ми здійснили набір наших першокурсників. І хоча ми набрали й небагато студентів, однак вже зараз бачимо, що всі вони є мотивованими та активними, і з них виростуть гарні фахівці.

🔥 В серпні 2021 року наша кафедра стала переможцем у кафедральному заліку рейтингування структурних підрозділів, а двоє співробітників – Олександр Гусев та Олександр Велігорський увійшли в ТОП-10 викладачів за результатами 2020 року.

🌟 В кінці вересня 2021 року чергова участь наших здобувачів освітньої програми “Телекомунікації та радіотехніка” у хакатоні NASA Space Apps Challenge Chernihiv, і черговий успішний виступ – перше та друге місце. JustCreate – Ющенко ілля, Самокиш Артем, Альмухаметов Дмитро (студенти гр. РА-191) розробили Android-додаток, який дозволяє за рахунок бази даних NASA спростити оцінку ефективності фотоелектричних перетворювачів в залежності від географічних координат місця розташування та перемогли, а D2A2 у складі Шокодько Дмитра, Зоценко Дмитра (група РА-181) в рамках завдання THE TRAIL TO MARS: CAN YOU KEEP YOUR CREW ALIVE розробили електронну модульну гру, яка допомагатиме астронавтам тримати себе в тонусі під час польоту.

🔬 В жовтні 2021 року наша кафедра в рамках консорціуму 14 університетів з Іспанії, Португалії, Німеччини, Данії, Естонії, Польщі розпочала виконання чотирирічного проєкту Horizon2020-MSCA-Innovative Training Networks під назвою SMARTGYsum. Метою проєкту є підготовка нових фахівців – аспірантів шляхом запровадження міждисциплінарної та інноваційної програми досліджень та навчання, що об’єднує різні наукові галузі з залученням представників промисловості, щоб дати можливість новому поколінню молодих дослідників розвивати нову “зелену” енергетичну економіку в Європі загалом та в Україні зокрема.

✈ У вересні-жовтні двоє наших співробітників – Максим Хоменко та Сергій Іванець пройшли підвищення кваліфікації (очне) в університеті в Німеччині – Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, результатами чого стали спільні наукові розробки та вдосконалення окремих курсів та дистанційного виконання лабораторних робіт.📃 В грудні 2021 року кафедра успішно пройшла акредитацію двох програм – освітньої рівня бакалавр «Телекомунікації та радіотехніка» (гарант Іванець С.А.), та освітньо-наукової рівня доктор філософії «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (гарант Гусев О.О.). Таким чином, за новими процедурами в НАЗЯВО акредитовано всі програми, де гарантами виступають співробітники нашої кафедри радіотехнічних та вбудованих систем – бакалавра, магістра, доктора філософії.

🌟 Наприкінці року, в грудні 2021 Студенти групи РА-191 в рамках команди SolarCalc отримали заохочувальну нагороду на фінальному етапі конкурсу стартапів START-UP (бізнес). Керівником команди є студент групи РА-191 Ющенко Ілля, а до складу команди входять студенти цієї ж групи Самокиш Артем та Альмухаметов Дмитро.

🎓 Також в грудні 2021 в Інституті електродинаміки НАН України захистив дисертацію доктора філософії аспірант кафедри РТВС – Шевченко Віктор Олександровича (керівник – к.т.н., доцент Гусев Олександр Олександрович). Тож вітаємо всіх наших колег, студентів, знайомих з прийдешнім Новим 2022 роком, та бажаємо досягнення запланованих цілей та невпинного розвитку! Хай все буде добре!