2023 рік - досягнення та здобутки кафедри

2023 рік - досягнення та здобутки кафедри

Два роки тому, наприкінці 2021 року, ми започаткували підбиття річних підсумків. тоді ми вперше опублікували річний звіт роботи кафедри. Не сухі цифри опублікованих статей чи отриманого стороннього фінансування, а живі факти, що запам’яталися нам або нашим студентам. І от, цього року, пропустивши 2022 підсумковий звіт (хоча, і за 2022 рік нам є багато що розповісти), ми продовжуємо цю традицію.

💻 Освітній процес продовжився у дистанційному форматі до кінця жовтня 2023 року, однак, вже в листопаді двері лабораторій знову відчинилися для студентів, і вони змогли вперше за кілька років виконувати лабораторні роботи в університеті, а не за допомогою дистанційних методів навчання. Завідувач кафедри РТВС Олександр Велігорський вперше залучався в якості експерта під час міжнародної акредитації, яка проводилася Румунським агентством із забезпечення якості вищої освіти.

✈ Академічна мобільність. Враховуючи те, що більшість наших здобувачів та викладачів – чоловіки, цього року були об’єктивні проблеми з міжнародними програмами академічної мобільності, і заплановані візити до Бонн-Райн-Зіг університету прикладних наук не вдалося реалізувати. Однак, у 2023 році була розпочата робота з внутрішньої академічної мобільності з Національним університетом “Запорізька політехніка”, і сподіваємося, вже наступного року перші мобільності будуть реалізовані.

🔬 Міжнародні проєкти. В 2023 році наша кафедра продовжила роботу над проєктом Horizon2020-MSCA-Innovative Training Networks під назвою SMARTGYsum, спрямованого на підготовку нових фахівців – аспірантів шляхом запровадження міждисциплінарної та інноваційної програми досліджень та навчання, що об’єднує різні наукові галузі з залученням представників промисловості, щоб дати можливість новому поколінню молодих дослідників розвивати нову “зелену” енергетичну економіку в Європі загалом та в Україні зокрема. Цього року двоє співробітників кафедри РТВС – Олександр Велігорський та Олександр Гусев провели на докторській школі в Португалії спецкурс для аспірантів “PCB design techniques for power electronic devices to ensure reliability and resilience”, який містив як лекційну, так і лабораторну частини, де учасникам потрібно було знайти недоліки на друкованій платі та фізично виправити їх, покращивши таким чином електромагнітну сумісність цієї плати. Крім цього, кафедра розпочала участь у новому міжнародному проєкті “Lab Discovery Engine” за програмою Horizon Europa (HORIZON-CL4-2021-HUMAN-01 “A HUMAN-CENTRED AND ETHICAL DEVELOPMENT OF DIGITAL AND INDUSTRIAL TECHNOLOGIES 2021”), в рамках суб-гранту проєкту NGI-Search. Задачею викладачів кафедри буде розробка тестових віддалених лабораторій з використанням нового фреймворку LAB DISCOVERY ENGINE. Крім цього, доцент кафедри, директор інституту ЕІТ Сергій Іванець є учасником двох проєктів за програмою Erasmus+: DEFEP – Erasmus+ KA2 та AIFEU – Erasmus+ Jean Monnet Module. Таким чином, активна міжнародна діяльність кафедри у 2023 році продовжилася.

🔥 Рейтинг викладачів та кафедр. Як і два роки назад, в серпні 2023 року наша кафедра стала переможцем у кафедральному заліку рейтингування структурних підрозділів, Олександр Гусев – став переможцем в особистому заліку, а загалом двоє співробітників – Олександр Гусев та Олександр Велігорський увійшли в ТОП-10 викладачів за результатами оцінювання науково-педагогічних працівників університету за 2022 календарний рік.

💻 Оновлення лабораторної бази та обладнання. На жаль, у 2022 році, коли Чернігів активно обстрілювався російськими загарбниками, приміщення кафедри постраждали, і частина обладнання була втрачена. Однак, у 2023 році на допомогу прийшли колеги з партнерського університету Бонн-Райн-Зіг в Німеччині, які зібрали вживане обладнання (ноутбуки, персональні комп’ютери, оргтехніку), а також придбали обладнання для нової лабораторії “Цифрових систем радіозв’язку”, яке буде впроваджуватися в освітній процес бакалаврської та магістерської програм “Телекомунікації та радіотехніка”. Крім цього, німецький університет-партнер також започаткував програму “від студента до студента”, де в рамках програми допомоги випускники зібрали кошти для обладнання студентської лабораторії MakerLab, якою будуть користуватися студенти інституту електронних та інформаційних технологій. Запуск її заплановано на 2024 рік.

🎓 Підготовка наукових кадрів. Як і два роки назад, в грудні, однак вже 2023 року захистив дисертацію доктора філософії старший викладач кафедри РТВС – Фесенко Артем Петрович (керівник – к.т.н., доцент Гусев Олександр Олександрович). Однак, якщо попередній захист відбувався в Інституті електродинаміки НАНУ, то цього разу захист вже відбувався в стінах національного університету “Чернігівська політехніка” в рамках акредитованої програми доктора філософії за спеціальністю 141. Варто відзначити, що для Олександра Олександровича це вже другий захищений здобувач рівня доктор філософії / кандидат технічних наук.

Тож наприкінці року, що минає, вітаємо всіх наших колег, студентів, знайомих з Різдвом Христовим та прийдешнім Новим 2024 роком, бажаємо досягнення запланованих цілей та невпинного розвитку! Бажаємо, щоб наступний рік став роком нашої перемоги та миру, хай все буде добре!